maandag 25 maart 2019

Boefjesbier met lekkere hapjes bij Bier en Spijsroute in Roosendaal

Een vijftal Roosendaalse horecaondernemers organiseerde een culinaire biertocht door de binnenstad van Roosendaal. De deelnemende cafés, zoals hier Mondriaan, serveren een klein gerechtje met een bijpassend bier in een proefglas. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer


Boefjesbier met lekkere hapjes bij Bier en Spijsroute in Roosendaal

ROOSENDAAL - Het is eigenlijk een actieve versie van de high beer die veel cafés al aanbieden. Ook bij de Bier en Spijsroute, die zondag zijn vierde editie beleefde, proef je vijf biertjes met bijpassende gerechtjes. Maar dan wel steeds in een ander café.

Zondagmiddag verzamelen de deelnemers zich in groepjes in de vijf deelnemende cafés: De Sjoes, Het Wapen van Roosendaal, De Drie Weesgegroetjes, Jaxx en De Moriaan. Als reisleiders fungeren de leden van het Roosendaalse biergilde. 

Bijzonder bier in proefglaasjes

De vijf cafés hebben allemaal hun best gedaan om een bijzonder bier te selecteren, dat steeds in proefglaasjes geserveerd wordt. Bij JaxX staan de mannen van brouwerij De Kaper uit Gorcum met hun biertje Gods Genade. JaxX serveert er een visstoofpotje met zeevruchten. Met hun rockband Stillmode stonden de brouwers met de Tapage ook al eens op het podium van JaxX. Gods Genade is ,,een lichtzoetige amber ale met een bittertje. Met een laag percentage, want we willen graag dat je hem door kunt drinken'', omschrijft Funk. 
Daan Boon van De Kaper begon vijf jaar geleden als hobby met brouwen, vertelt hij. ,,Ik ging naar de winkel voor een set om zelf kaas te maken en kwam thuis met een complete brouwerij'', lacht hij. Alles aan De Kaper oogt rock 'n roll: de met tattoos bezaaide brouwers en het al even stoere etiket. ,,We willen een beetje de boefjeskant op'', zegt Boon. Binnenkort komt hun eerste IPA uit en die zal in Roosendaal, met als naam De Kaailoper, ook wel in de smaak vallen. 

Lamskoteletje

De Drie Weesgegroetjes schenkt een biertje van de Waddeneilanden: het Texels Springtij. ,,Een voorjaarsbier, deze week net uitgekomen. En in het voorjaar springen de lammetjes in de wei, dus we serveren er een lamskoteletje bij met zeegroenten en asperges'', vertelt kastelein Floor Bleijenberg. Annelies van den Bogaard laat het zich goed smaken. Ze doet al voor de vierde keer mee aan de Bier en Spijsroute. ,,Zelf doe je zoiets niet. Je komt op andere plekken dan anders en je spreekt ook eens andere mensen.'' 
De Bier en Spijsroute is er in een voorjaars- en een najaarsvariant. Die laatste is altijd binnen een mum van tijd uitverkocht. In het voorjaar, zo kort na de carnaval, loopt het iets minder hard. Van den Bogaard is gestart bij De Moriaan. ,,Daar at ze Vitello Tonnato bij een Pauwel Kwak, een wat steviger amberbier. ,,Daar hadden ze een bijzonder glas bij. De brouwer had vroeger een herberg voor koetsiers en omdat die hun koets niet alleen mochten laten, heeft hij een speciaal glas laten maken met een houten handvat. Die konden ze aan de koets vastmaken.''



Geen opmerkingen:

Een reactie posten