Een vijftal Roosendaalse horecaondernemers organiseerde een culinaire
biertocht door de binnenstad van Roosendaal. De deelnemende cafés, zoals
hier Mondriaan, serveren een klein gerechtje met een bijpassend bier in
een proefglas.
Boefjesbier met lekkere hapjes bij Bier en Spijsroute in Roosendaal
ROOSENDAAL - Het is eigenlijk een actieve versie van de high
beer die veel cafés al aanbieden. Ook bij de Bier en Spijsroute, die
zondag zijn vierde editie beleefde, proef je vijf biertjes met
bijpassende gerechtjes. Maar dan wel steeds in een ander café.
Zondagmiddag
verzamelen de deelnemers zich in groepjes in de vijf deelnemende cafés:
De Sjoes, Het Wapen van Roosendaal, De Drie Weesgegroetjes, Jaxx en De
Moriaan. Als reisleiders fungeren de leden van het Roosendaalse
biergilde.
Bijzonder bier in proefglaasjes
De
vijf cafés hebben allemaal hun best gedaan om een bijzonder bier te
selecteren, dat steeds in proefglaasjes geserveerd wordt. Bij JaxX staan
de mannen van brouwerij De Kaper uit Gorcum met hun biertje Gods
Genade. JaxX serveert er een visstoofpotje met zeevruchten. Met hun
rockband Stillmode stonden de brouwers met de Tapage ook al eens op het
podium van JaxX. Gods Genade is ,,een lichtzoetige amber ale met een
bittertje. Met een laag percentage, want we willen graag dat je hem door
kunt drinken'', omschrijft Funk.
Daan
Boon van De Kaper begon vijf jaar geleden als hobby met brouwen,
vertelt hij. ,,Ik ging naar de winkel voor een set om zelf kaas te maken
en kwam thuis met een complete brouwerij'', lacht hij. Alles aan De
Kaper oogt rock 'n roll: de met tattoos bezaaide brouwers en het al even
stoere etiket. ,,We willen een beetje de boefjeskant op'', zegt Boon.
Binnenkort komt hun eerste IPA uit en die zal in Roosendaal, met als
naam De Kaailoper, ook wel in de smaak vallen.
Lamskoteletje
De
Drie Weesgegroetjes schenkt een biertje van de Waddeneilanden: het
Texels Springtij. ,,Een voorjaarsbier, deze week net uitgekomen. En in
het voorjaar springen de lammetjes in de wei, dus we serveren er een
lamskoteletje bij met zeegroenten en asperges'', vertelt kastelein Floor
Bleijenberg. Annelies van den Bogaard laat het zich goed smaken. Ze
doet al voor de vierde keer mee aan de Bier en Spijsroute. ,,Zelf doe je
zoiets niet. Je komt op andere plekken dan anders en je spreekt ook
eens andere mensen.''
De
Bier en Spijsroute is er in een voorjaars- en een najaarsvariant. Die
laatste is altijd binnen een mum van tijd uitverkocht. In het voorjaar,
zo kort na de carnaval, loopt het iets minder hard. Van den Bogaard is
gestart bij De Moriaan. ,,Daar at ze Vitello Tonnato bij een Pauwel
Kwak, een wat steviger amberbier. ,,Daar hadden ze een bijzonder glas
bij. De brouwer had vroeger een herberg voor koetsiers en omdat die hun
koets niet alleen mochten laten, heeft hij een speciaal glas laten maken
met een houten handvat. Die konden ze aan de koets vastmaken.''
Geen opmerkingen:
Een reactie posten