zaterdag 30 december 2017

Burg Bierbrouwerij Ermelo

Bezoek aan Burg Bierbrouwerij Ermelo door René en Anita Franken.

Tijdens onze herfstvakantie op de Veluwe hebben we een bezoek gebracht aan de Burg Bierbrouwerij. Het gehele jaar door worden er rondleidingen georganiseerd en gingen we voor de rondleiding op zaterdag inclusief een proefplankje met 3 bieren uit eigen brouwerij. Na de vertoning van een filmpje over het brouwproces vertelt de brouwer dat de Burg Bierbrouwerij bestaat vanaf 1995.  De oude brouwerij had een capaciteit van 60 liter per brouwsel. Sinds mei 2009 is de nieuwe brouwerij actief met een capaciteit van 700 liter per brouwsel. 


De brouwerij was vroeger een tankstation en is helemaal eigenhandig verbouwd tot brouwerij door de eigenaren Jan en Aart. Alles hebben ze zelf gedaan, van het uitgraven van de kelder tot het maken van de brouwketels. In de brouwerij wordt om de week Veluws bier gebrouwen. Het bekendste bier is Veluws blond,een zacht , verfrissend en goed doordrinkbaar blond bier van 5.5 %. Daarnaast brouwt men Veluws bruun, Tripel B en Gulle en voor elk seizoen een seizoensbier.Deze bieren zijn allemaal bovengistend en gebrouwen met zuiver bronwater. Dit water wordt opgepompt vanuit een diepte van 45 meter onder de brouwerij. Omdat het water erg zacht is, is het eigenlijk niet zo geschikt voor deze speciaalbieren.  Het geeft de bieren een beetje zuurachtige smaak. De brouwers hebben er voor gekozen om dit zachte bronwater toch te gebruiken voor hun smakelijke bieren door een goede mix te maken van de ingrediënten mout, hop en gist.


In de bierwinkel naast de brouwerij zijn momenteel 2300 verschillende bieren verkrijgbaar. Deze bieren kan men ook consumeren in het speciaalbieren café De Hazeburg, gelegen naast de brouwerij. Door een ondergrondse biertunnel is het mogelijk om alle bieren uit de bierwinkel te bestellen. In deze biertunnel bevindt zich een koelmachine die de bieren binnen een paar minuten kan koelen naar de gewenste drinktemperatuur. Ook deze inventieve biertunnel is bedacht en gemaakt door brouwer Jan. 

Na de rondleiding hebben we genoten van een proefplankje waarop drie bieren werden geserveerd: Veluws blond, Herfstbock en Tripel B.
Met een Zeezuiper van het vat en een portie bitterballen hebben we onze herfstvakantie op de Veluwe in stijlafgesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten