zondag 18 februari 2018

Roosendaals Biergilde en Kaasaffineurs van Tricht

Tijdens onze proeverij van de maand Februari hadden wij een gastspreker "Joost van Nijnatten" van Kaasaffineurs van Tricht uit het Belgische Antwerpen uitgenodigd. Joost hield voor ons hele mooi presentatie van een 6-tal bieren in combinatie met bijzondere speciaal kazen.


We begonnen de proeverij met de Arnulfus Tripel (bier uit onze eigen stad) samen met de Swarte Toer kaas uit Nederland. Deze kaas is gemaakt van rauwe geitenmelk en behoord thuis onder de geitenkaas. De kaas is een zacht, piramidevormig, rauwmelks witschimmelkaasje en heeft een zwarte korst waarvan de kleur afkomstig is van houtskool.

De Pompoen of Verzuipen (bier uit onze eigen stad) van brouwerij Laveloos werd gepresenteerd samen met de Zwaluwgekwetter kaas uit Nederland. Deze kaas is gemaakt van rauwe koemelk en behoord thuis onder de witflora-kaas en kan vergeleken worden met een camembert. De kaas is een biologisch zacht, heerlijk romige met een licht aangenaam bittertje.

Het derde bier de Oude Gueuze Cuvée René van brouwerij Lindemans werd gepresenteerd samen met de Chanteraine kaas uit Frankrijk.  Deze kaas is ook gemaakt van rauwe koemelk en behoord net zoals de kaas van hierboven thuis onder de witflora-kaas. De tripel creme kaas is pate zacht-zoet en aangenaam van smaak en aan de melk wordt room toegevoegd om hem extra vol te maken en waardoor hij een vet percentage krijgt van 75%. 

De Rex (eigenmerk van Kaasaffineurs van Tricht) werd gepresenteerd samen met de Conté kaas uit Frankrijk. Deze kaas is ook gemaakt van rauwe zomerse koemelk en behoord net zoals de 2 kazen van hierboven thuis onder de witflora-kaas. De kaas is verfijnde en intens rijke smaak, nootachtig met een aangenaam, romig karakter. De kaas komt na 16 maanden naar Antwerpen.

Het vierde bier de Jumelage (bier uit onze eigen stad) van Hart4Bier werd gepresenteerd samen met een Herve Le Viueux Moulin kaas uit Belgie. Deze kaas is de enige Hervekaas waarbij rauwe koemelk wordt gebruikt en behoord thuis onder de roodschimmel kazen. De kaas heeft een zeer scherpe geur waar sommigen van schrikken maar de smaak is mooi vol en elegant en heeft een gewassen korst.


Het laatste bier de Rodenbach Grand Cru werd gepresenteerd samen met een Lady's Blue kaas uit Nederland. Deze kaas is gemaakt net zoals de eerste van rauwe geitenmelk en behoord daarom ook thuis onder de geitenkaas.  De kaas heeft een iets pikant en romig smaak, maar toch licht verteerbaar en de blauwe aderen zijn later toegevoegd aan de kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten