vrijdag 27 april 2018

Brouwerij Het Anker

Het is vandaag zaterdag 21 maart en het is 25 graden buiten. Ik heb met twee vrienden een dagje Mechelen gepland staan en wat dan natuurlijk niet mag ontbreken is een bezoek aan Brouwerij het Anker. Deze brouwerij staat o.a. bekend om zijn Gouden Carolus bieren.


Rond een uurtje of 3 komen we aan bij de brouwerij en krijgen een rondleiding van ongeveer 2 uur. Brouwerij is ontstaan door begijnen "nonnen" en bier werd gemaakt voor de begijnen en hun officieren in het Krankenhuis. In 1872 verkocht aan familie van Breedam die daarvoor al jenever maakte.

De rondleiding gaat eerste naar boven in de oude mouterij. Deze mouterij bestaat niet meer, maar de mout wordt tegenwoordig gekocht en bewaart in silo's, die zijn aangebracht in de oude muiterij. Op de 2e etage krijgen we wat uitleg over moutsoorten, kruiden en hop. Het is gelukkig geen standaard verhaaltje en we mogen er ook aan ruiken en van proeven.

Vervolgens gaan we naar de brouwzaal waar 3 handgemaakte koperen ketels staan en een mega wortfilter. De bottelarij is trouwens niet hier, maar op een industrieterrein. Het bier wordt uit de gisttanks overgepompt in tankwagens en die brengen het bier naar de bottelarij. 


De rondleiding gaat op een gegeven moment het dak op. Daar bevindt zich een koelschip en via de andere kant van de oude mouterij komen we veel  houtenvaten tegen. Hierin zit de whiskey van deze brouwerij die zij ook maken in hun distellerie buiten Mechelen. Je mag het vat maar een keer gebruiken, daarna worden ze geschuurd en opnieuw gebrand zodat ze nogmaals gebruikt kunnen worden. Waarna we van de 5 etage naar beneden gaan (5 etages vol met whiskeyvaten).

Daar verteld hij ook nog wat over de verschillende bieren van brouwerij Het Anker en geeft hij aan wat hij zelf lekker vind, maar ook wat i niet lekker vind.

Als laatst komen we aan in hey proeflokaal, waar we degustatie krijgen (eerste een Gouden Carolus Tripel). Hier verteld hij nog iets over hoe je bier proeft. Als laatste degustatie krijgen we een Gouden Carolus Classic.

Wij hadden een hele leuke rondleiding van onze gids Jan, die zijn verhaal deed zoals hij dacht en niet zoals je vaak ziet een commercieel verhaal.

maandag 2 april 2018

Bock around the Block


Lentebockfestival in het Dwaalgebied in Tilburg.

 

Dit festival is altijd op Eerste Paasdag vanaf ’s middags 14.00 uur tot ’s avonds 20.00 uur. Wij hebben hier afgelopen 1 april voor de derde keer aan deelgenomen.

Er zijn 7 deelnemende cafés; allen gesitueerd in het zgn. Dwaalgebied van Tilburg; gelegen vlakbij het station. Bij ieder cafe zijn 2 lentebok bieren van de tap te verkrijgen in een proefglas . Je betaalt 2,50 per stuk en krijgt overal  een groter of kleiner hapje (bock-bite) erbij.

De lijst van dit jaar:

:* Flying Dog: Tropical Bitch
* Weihenstepaner; Braupact
* Brouwerij Maximus; Little Fred
* Duits & Lauret; Kiem
* Oedipus; Mannenliefde
* Hertog Jan;  Lentebok
* Meantime; London IPA
* Brouwerij de Prael; Lentebock
* Gebrouwen door vrouwen; Bloesem Blond
* Brouwerij 't IJ; Paasij
* Muifel; Lente
* Baxbier; Rokkenjager
* van Moll; Langharig tuig
* Brouwerij Kees; Spring blossom

Wij zijn met de trein gegaan en begonnen in het eerste café: Little Devil. Hier was het al gezellig druk. We hebben hier de Tropical Bitch en de Braupakt geproefd. Vooral de laatste was verrassend lekker met een lekker bittertje. De bite in dit café bestond uit wat lekkere droge worst en een bokkenpootje.

Bij het tweede café: het wapen van Tilburg hebben we Mannenliefde en de Hertog Jan Bock 2018 geproefd. De bite was hier een gevulde wrap.

Het derde café, welbekend bij velen: Kadinsky. Hier hebben we Little Fred geproefd; voor 4.5 % erg lekker voor de zomer en hoppig. Het biertje Kiem vonden we wat minder; sprong er niet uit wat smaak betreft. De bite was hier wat minimaal: een cervelaatschijfje met een dotje mayo. De prijzen van de andere bieren in dit café waren opvallend hoger dan bij de andere cafe’s.

Nummer 4: café Jack’s . Ons favoriete café; fijne bediening en gezelligheid. Het biertje Lente van de Muifelbrouwerij scoorde niet echt bij ons; de Rokkenjager daarentegen was erg goed. De bite was een lekker warm gehaktballetje.

Bij het vijfde café De burgerij was het buiten erg gezellig met de verwarming erbij. Allebei de biertjes scoorden bij ons wat lager; zowel de Spring blossom als het Langharig tuig. De bite was lekker : een komkommerschijfje met een warm aardappelbolletje.

Het zesde café: bij Langeboom, serveerde bij de biertjes een heerlijk bordje saté . De lentebock van Grolsch was wel bekend; de london Ipa van Meantime is een aanrader!

Bij het zevende café Buutvrij was het later op de middag/avond nog erg gezellig. Dit is een gezellig , wat alternatief eetcafé, waar we het Paasij 2018 en de Bloesem Blond, gebrouwen door Vrouwen hebben gedronken. De bite was een schaaltje met lekkere nacho-chips.

Anita




zondag 1 april 2018

American Beer Celebration 2018


In het paasweekend werd in Breda voor de tweede keer het American Beer Celebration gehouden in Café Zeezicht. Het festival wordt gewoon gezellig beneden in het Café gehouden met, dit maal 80e muziek op de achtergrond.

Ook dit jaar leek het mij weer leuk om hier naar toe te gaan en dit maal hebben Michel en ik op goede vrijdag de trein gepakt naar Breda. Vanaf het station is het een kleine 10 minuten lopen naar Café Zeezicht, waar we hebben afgesproken met een vriend uit Breda. Op het moment dat wij net binnen stapte arriveerde hij ook.
Dit jaar zat de munt verkoop binnen en was er ook geen bier buiten verkrijgbaar. Na het betalen hebben we een plekje gezocht in het Café. Op dat moment was het al gezellig druk en net als vorig jaar hingen de bieren van het vat (27 stuks) met papier op een groot bord boven de eet lift en stonden de bieren van de fles/blik (36 stuks) met wit krijt opgeschreven achter de bar. De bieren die verkocht worden komen allemaal van Amerikaanse brouwerijen af en zijn er divers van biersoort. Een aantal voorbeelden IPA's, Brown Ales, Weizen, Porters, Imperial Stouts, Sour, Mead etc. 

Voor sommige donkere zwaardere bieren stond het vat jammer genoeg iets te koud om de beste smaak beleving te krijgen, maar als je het bier even liet staan kwam dat ook weer goed. Waar het bierfestival verschilt met andere bierfestivals is dat wanneer je een bier bestelt je een schoon ander glas krijgt i.p.v. dat je er bij binnenkomst voor een glas moet betalen.
Het is een heel mooi klein opgezet festivalletje waar het komen en gaan is van proevers, maar ook andere klanten aanschuiven en ook dit jaar was er weer een mooi range aan Amerikaanse bieren. 
Voor ons was het ook dit jaar weer een geslaagd bierfestival.