vrijdag 27 april 2018

Brouwerij Het Anker

Het is vandaag zaterdag 21 maart en het is 25 graden buiten. Ik heb met twee vrienden een dagje Mechelen gepland staan en wat dan natuurlijk niet mag ontbreken is een bezoek aan Brouwerij het Anker. Deze brouwerij staat o.a. bekend om zijn Gouden Carolus bieren.


Rond een uurtje of 3 komen we aan bij de brouwerij en krijgen een rondleiding van ongeveer 2 uur. Brouwerij is ontstaan door begijnen "nonnen" en bier werd gemaakt voor de begijnen en hun officieren in het Krankenhuis. In 1872 verkocht aan familie van Breedam die daarvoor al jenever maakte.

De rondleiding gaat eerste naar boven in de oude mouterij. Deze mouterij bestaat niet meer, maar de mout wordt tegenwoordig gekocht en bewaart in silo's, die zijn aangebracht in de oude muiterij. Op de 2e etage krijgen we wat uitleg over moutsoorten, kruiden en hop. Het is gelukkig geen standaard verhaaltje en we mogen er ook aan ruiken en van proeven.

Vervolgens gaan we naar de brouwzaal waar 3 handgemaakte koperen ketels staan en een mega wortfilter. De bottelarij is trouwens niet hier, maar op een industrieterrein. Het bier wordt uit de gisttanks overgepompt in tankwagens en die brengen het bier naar de bottelarij. 


De rondleiding gaat op een gegeven moment het dak op. Daar bevindt zich een koelschip en via de andere kant van de oude mouterij komen we veel  houtenvaten tegen. Hierin zit de whiskey van deze brouwerij die zij ook maken in hun distellerie buiten Mechelen. Je mag het vat maar een keer gebruiken, daarna worden ze geschuurd en opnieuw gebrand zodat ze nogmaals gebruikt kunnen worden. Waarna we van de 5 etage naar beneden gaan (5 etages vol met whiskeyvaten).

Daar verteld hij ook nog wat over de verschillende bieren van brouwerij Het Anker en geeft hij aan wat hij zelf lekker vind, maar ook wat i niet lekker vind.

Als laatst komen we aan in hey proeflokaal, waar we degustatie krijgen (eerste een Gouden Carolus Tripel). Hier verteld hij nog iets over hoe je bier proeft. Als laatste degustatie krijgen we een Gouden Carolus Classic.

Wij hadden een hele leuke rondleiding van onze gids Jan, die zijn verhaal deed zoals hij dacht en niet zoals je vaak ziet een commercieel verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten